Selecteer een pagina

Carnaubawas in plaats van bijenwas?

“Kunnen jullie de bijenwas niet vervangen door het plantaardige carnaubaswas?” Deze vraag krijgen we heel vaak van jullie. Begrijpelijk, want als je toch al veggie snoepjes maakt, lijkt de stap naar vegan snoep niet zo groot. Toch is dit ingewikkelder dan het lijkt. We leggen het je graag uit.

Katja gebruikt bijenwas als technische hulpstof in het productieproces. Dit helemaal weglaten kan helaas niet, omdat de snoepjes dan als één plakkerige bonk in de zak zouden komen. Bij de producten met een suikerlaagje hoeft dit niet, omdat hierbij de suiker al voldoende is om de snoepjes niet aan elkaar te laten plakken. Dit is het geval bij snoepjes zoals Dropharingen, Zure Matjes en Zure Sticks.

We zijn ons bewust van de groep veganisten die geen bijenwas willen eten. Carnaubawas is hierin inderdaad een alternatief, dit is een geelbruine was uit de bladeren van de carnaubapalm. De was wordt uit de bladeren verkregen door ze stuk te slaan, de was te raffineren en vervolgens te bleken.

De Carnaubaupalm komt van nature in het noordoosten van Brazilië voor. Dit staat bekend als de armste streek van het land. Er bestaan dan ook grote zorgen over dit ontginningsproces als het gaat om mensenrechten. De arbeiders lijken zich in schrijnende omstandigheden uit te moeten sloven voor een hongerloontje. Zo krijgen arbeiders bijna niet betaald en moeten zij buiten op de grond of in wagens slapen. Ook hebben ze geen toiletten ter beschikking en water drinken ze ongefilterd uit rivieren in de buurt. Dit is voor ons de reden om deze grondstof niet te willen gebruiken in onze producten.

Op dit moment is er helaas geen duurzaam veganistisch alternatief voor de bijenwas, maar we volgen de ontwikkelingen op de voet en hopen een geschikt alternatief te vinden in de toekomst.

Bij Katja doen we altijd ons uiterste best om alle producten zo eerlijk en duurzaam mogelijk te produceren. Op een manier waarop zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. Dat we op dit moment de groep veganisten niet met al onze producten kunnen bedienen, vinden we dan ook heel jammer. Toch hopen we op jullie begrip, nu jullie weten waarom we niet voor carnaubawas kiezen. En tot die tijd wachten onze vegan varianten op jullie!

Hoe zijn Zure Matten ontstaan?
Hoe zijn Zure Matten ontstaan?

Hoe zijn Zure Matten ontstaan? De Zure Matten zijn inmiddels al jaren een begrip in de snoepwereld. Grote groepen zijn hier mee opgegroeid. Verkrijgbaar in de diverse kleuren en de gekste smaken. Maar hé, wist jij dat Katja de originele bedenker is van de Zure Mat? In 1985 rolde de eerste Zure Mat...

Lees meer
Katja veggie campagne
Katja veggie campagne

Ieder leven is waardevol "Daarom snoep ik ook veggie!" Zo begint de nieuwe tv-commercial van Katja. En dat is ook precies waarom we het zo belangrijk vinden om al onze snoepjes te maken zonder dierlijke gelatine. Want zo kan iedereen er van genieten!In februari 2020 start Katja met een nieuwe...

Lees meer
Hoe wordt drop gemaakt?
Hoe wordt drop gemaakt?

Hoe maakt Katja drop? Nergens ter wereld wordt zoveel drop gegeten als in Nederland maar wat is het nou precies? Drop is een populair snoepgoed dat wordt gemaakt van de wortel van de zoethoutstruik. Wij Nederlanders zijn er gek op, terwijl ze dit in het buitenland maar moeilijk kunnen...

Lees meer