Selecteer een pagina

Hoe zijn Zure Matten ontstaan?

De Zure Matten zijn inmiddels al jaren een begrip in de snoepwereld. Grote groepen zijn hier mee opgegroeid. Verkrijgbaar in de diverse kleuren en de gekste smaken. Maar hé, wist jij dat Katja de originele bedenker is van de Zure Mat? In 1985 rolde de eerste Zure Mat van de band in de Katja fabriek.

Hoe dit is ontstaan gaan we in dit blog uitleggen.

Jaren geleden werden er al snoepveters met fruitsmaken geproduceerd in de Katja fabriek. Na een tijdje kwamen de vragen vanuit diverse landen of er niet eens iets anders kon worden geproduceerd. Snoepveters zijn natuurlijk ook heerlijk maar een beetje afwisseling is ook fijn. Door meerdere snoepveters naast elkaar te leggen ontstond er een snoepmat. Een mat geeft toch een andere smaakbeleving en structuur. Iedereen was direct enthousiast over de snoepmat.

Waar op dat moment niemand rekening mee had gehouden was dat de snoepmatten ook nog verpakt moesten worden. Uiteindelijk bleek dat de snoepmatten zo plakkerig waren, dat de matten als één bonk aan elkaar zaten. De oplossing om dit plakken tegen te gaan werd gevonden in suiker. Suiker zorgde ervoor dat de snoepmatten niet meer aan elkaar konden plakken. Omdat suiker ook maar suiker is, werd er een test gedaan om de normale suiker te vervangen voor zure suiker. Dit bleek een gouden zet te zijn. De snoepmatten werden dus niet meer met normale suiker bestrooid maar alleen nog maar met zure suiker. En zo is de Zure Mat ontstaan. En nu jaren later niet meer weg te denken uit het snoepschap.

Nu jullie weten wat de geschiedenis is van de Zure Mat, leggen we hieronder uit hoe Katja ze vandaag de dag maakt.

De Zure Matten® worden geproduceerd door middel van een extrusie techniek. Dit is een vormgevingstechniek waarbij de snoepmassa door een soort mal geperst wordt. De mal heeft dus de vorm van een mat (of een veter). Zodra de mat uit de mal geperst wordt komt het op een transportband om naar de volgende stap in het proces te gaan. De snoepmatten worden bestrooid met zure suiker en vervolgens gaan ze naar een trilplaat om de overbodige suikers van de snoepmatten af te trillen. Het moet niet te zuur worden natuurlijk.

Je kunt je voorstellen dat je uiteindelijk hele lange matten krijgt. Dit brengt ons bij het eind van het proces. Hier wordt de mat in stukjes geknipt waardoor je dus langere en kortere matten kunt maken. Vervolgens worden ze verpakt in zakjes en naar het magazijn gebracht. Om uiteindelijk in de schappen te belanden van de supermarkten zodat jullie er van kunnen genieten.

Vegan
Vegan

Katja goes vegan We hebben onze volgende groene mijlpaal bereikt! Katja gaat dit jaar een groot deel van haar fruitgums vegan maken. Goed nieuws voor de industrie en de consument.Vegan snoep van Katja beschikbaar vanaf januari 2022 De eerste vegan snoep van Katja ligt al in de winkel, dit zijn de...

Lees meer
Katja veggie campagne
Katja veggie campagne

Ieder leven is waardevol "Daarom snoep ik ook veggie!" Zo begint de nieuwe tv-commercial van Katja. En dat is ook precies waarom we het zo belangrijk vinden om al onze snoepjes te maken zonder dierlijke gelatine. Want zo kan iedereen er van genieten!In februari 2020 start Katja met een nieuwe...

Lees meer
Hoe wordt drop gemaakt?
Hoe wordt drop gemaakt?

Hoe maakt Katja drop? Nergens ter wereld wordt zoveel drop gegeten als in Nederland maar wat is het nou precies? Drop is een populair snoepgoed dat wordt gemaakt van de wortel van de zoethoutstruik. Wij Nederlanders zijn er gek op, terwijl ze dit in het buitenland maar moeilijk kunnen...

Lees meer