Hoe maakt Katja drop?
Nergens ter wereld wordt zoveel drop gegeten als in Nederland maar wat is het nou precies? Drop is een populair snoepgoed dat wordt gemaakt van de wortel van de zoethoutstruik. Wij Nederlanders zijn er gek op, terwijl ze dit in het buitenland maar moeilijk kunnen snappen.
Zoals hierboven aangegeven is de basis van drop de wortel van de zoethoutstruik. Zoethout is al eeuwen lang bekend. Niet omdat het zo lekker werd gevonden, maar vanwege de geneeskrachtige werking ervan. Zoethout zorgt in drop voor de speciale dropsmaak. Deze speciale smaak komt voort uit een bepaalde stof in het zoethout – namelijk glycyrrhizine – die vijftig keer zoeter is dan kristalsuiker.
Blokdrop als basis
De zoethoutwortelstruik groeit in subtropische streken. In Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en China. Het best groeien de planten langs een vochtige rivierbedding. Pas na vier jaar kunnen de wortels van een struik worden geoogst. Vervolgens worden de wortels in stukken gesneden en van vuil ontdaan. Daarna worden ze weer gedroogd gerafeld en met water tot pulp gemaakt. De pulp wordt gefilterd en ingedikt. Dat ingedikte extract wordt in grote blokken gegoten, de “blokdrop”.
De blokdrop vormt het belangrijkste bestanddeel voor onze dropjes. De blokdrop moet voordat hij voor de productie van drop kan worden gebruikt eerst worden opgelost in water. Dat gebeurt in de fabriek. De “gekookte drop” is nu een kleverige massa die ze in de fabriek het “deeg” noemen.
Het productieproces van drop
Wanneer het deeg niet meer zo heet is, kunnen de overige ingrediënten erbij: bijvoorbeeld de salmiak voor de zoute smaak of eventueel een natuurlijke kleurstof om de drop zwarter of bruiner te kleuren. Tegenwoordig zijn er veel verschillen smaken drop. Op dit moment kunnen er bepaalde smaakstoffen toegevoegd worden zodat de dropjes hun eigen smaak krijgen. Hoeveel er van iedere stof in het deeg terecht moet komen, dat wordt geregeld door een computer die geprogrammeerd is met het recept van de drop. Een dropje hoeft maar zo’n drie procent blokdrop te bevatten om een goede dropsmaak te krijgen.
Als het deeg helemaal klaar is, wordt de massa door buizen naar de gietmachine gepompt. Daar worden via heel kleine buisjes steeds malletjes in de vorm van bijvoorbeeld Kokindjes of Dropharingen volgespoten.
Die malletjes zijn eigenlijk niets anders dan kuiltjes van een bepaalde vorm in een plaat met meel. Als een hele bak met malletjes is volgegoten, wordt die bak in een droogruimte gezet. Daar blijven de bakken bij een temperatuur van 65º C ongeveer één à twee dagen staan.
Vervolgens worden de bakken in een machine gekanteld, waardoor de dropjes, die inmiddels hard zijn geworden, van het meel worden gescheiden.
De dropjes zijn nu al wat harder geworden. Ze worden schoongeblazen in een tunnel waar het koel is, zo’n 5º C, want er zit nog meelpoeder op. Daarna worden de dropjes geglansd: ze worden door weer een andere tunnel gestuurd, die een natuurlijk mengsel van olie en bijenwas bevat.
Na die twee dagen moeten de dropjes worden ingepakt en dat is een behoorlijke klus. Sommigen gaan in een zakje, anderen worden in een silo verpakt.
De naam drop
Waar het woord “drop” vandaan komt is een raadsel! En probeer maar eens een goede vertaling te vinden in bijvoorbeeld het Frans, Duits of Engels. Ja, in Duitsland hebben ze het over “Lakritzen”, in Engeland over “liquorice”, in Italië over “liquiritia” en in Frankrijk over “réglisse”.
Maar weten we eigenlijk wel waar ze het over hebben? Niet over drop in ieder geval, want de snoepjes die bijvoorbeeld met liquorice worden aangeduid, lijken in de verste verte niet op drop. Net zo min als het woord dus. Wie dat vreemde goedje hier in Nederland voor het eerst “drop” is gaan noemen? Niemand weet het.
Een kijkje in onze fabriek!
Altijd al eens een snoepfabriek van binnen willen bekijken? Dit is je kans!
Trots op Gelderland maakte een uitzending over drop en kwam bij ons op bezoek in ‘s-Heerenberg. Klik op de video om te kijken!
Vegan
Katja goes vegan We hebben onze volgende groene mijlpaal bereikt! Katja gaat dit jaar een groot deel van haar fruitgums vegan maken. Goed nieuws voor de industrie en de consument.Vegan snoep van Katja beschikbaar vanaf januari 2022 De eerste vegan snoep van Katja ligt al in de winkel, dit zijn de...
Hoe zijn Zure Matten ontstaan?
Hoe zijn Zure Matten ontstaan? De Zure Matten zijn inmiddels al jaren een begrip in de snoepwereld. Grote groepen zijn hier mee opgegroeid. Verkrijgbaar in de diverse kleuren en de gekste smaken. Maar hé, wist jij dat Katja de originele bedenker is van de Zure Mat? In 1985 rolde de eerste Zure Mat...
Katja veggie campagne
Ieder leven is waardevol "Daarom snoep ik ook veggie!" Zo begint de nieuwe tv-commercial van Katja. En dat is ook precies waarom we het zo belangrijk vinden om al onze snoepjes te maken zonder dierlijke gelatine. Want zo kan iedereen er van genieten!In februari 2020 start Katja met een nieuwe...
Ik wou jullie laten weten dat ik het geweldig vind dat jullie helemaal geen gelatine meer gebruiken. Echt super!
Dank je!
Groeten van Jeroen Schild
Hallo,
Mijn dochter mag binnenkort voor een schoolproject een fabriek bezoeken.
Zij zou erg graag een snoepfabriek willen bezoeken daarvoor. Wij wonen zelf in Enschede. Kunt u ons aangeven of er mogelijkheden zijn om de Katja fabriek te bezoeken en (een deel van) het productieproces te mogen zien?
In het geval dit niet mogelijk is bij Katja, weet u dan wellicht andere snoepfabriek die niet al te ver van Enschede zijn?
Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,
Olaf Greve
Mooie producten en erg lekker.
Ga zo door.
De kwaliteit is heel goed.
Vooral de zoomix en biggetjes zijn erg lekker.
Natuurlijk zit er suiker in.
Maar daarom is het snoep.
Niet veel eten dus.
Van de biggetjes met 30% minder suiker krijg ik diaree.
Ga vooral zo door.
En ga voor kwaliteit.
Bedankt Katja wij blijven genieten van de snoep.
Wat lief! Bedankt! 🙂
Hallo Olaf,
Helaas zijn rondleidingen niet mogelijk in onze fabriek ivm de hoge hygiënestandaard. Waarschijnlijk is dit bij andere fabrieken niet anders. Je kunt ons productieproces wel zien in deze video: https://www.katja.nl/productieproces/
Groetjes Katja
Wat lief! 🙂
Hebben jullie folders of dingen voor mn spreekbeurt over drop
Dag Ruben,
Hiervoor kun je het beste even mailen naar info@katja.nl.
De Katja Kokindjes zijn heerlijk! Ik was blij verrast dat deze heerlijke dropjes die ik al at toen ik een kind was, nu zonder gelatine gemaakt worden! En de smaak is ouderwets lekker! Het kan dus prima, gelatine vrij. Daar zouden andere merken een voorbeeld aan moeten nemen.
Wow, bedankt Anita 🙂